denizli Velîlerinden. On Dördüncü Asırda Yaşadı. Doğum Ve Ölüm Târihleri Belli Değildir.
cömertlik Ve Misâfirperverliğin Timsâli Olan Ahî Evran'ın Kurduğu Ahîliğin Denizli'deki Kurucusu Ahî Sinan Hazretleridir. Denizli'de Doğan Ahî Sinan Küçük Yaştan Îtibâren Burada Çok İyi Bir Tahsil Ve Terbiye Gördü. Mert, Özü Sözü Doğru Bir Kimseydi. Helâl Rızık Kazanmak İçin Dericilik Yapardı. Ahî Evran'la Görüşerek Ona Talebe Oldu. Sohbeti İle Bereketlendi. Sonra Denizli'de İnsanların Îmânlarının Olgunlaştırılmasını Ve İş Ahlâkının Verimliliğinin Ve Kalitesinin Yükselmesini Hedef Alan Ahî Teşkîlâtını Kurdu. Böylece Denizli'de İyi Ahlâklı, Çalışkan Ve Mert İnsanların Yetişmesinde Çok Büyük Rol Oynadı.
1333'de Anadolu'yu Geçen Meşhûr Seyyah İbn-i Battûtâ Denizli'ye Geldiğindeahî Sinan Hazretlerinin Tekkesine İndi. Ramazan Ayıydı. Berâberce Akşam Namazını Kıldıktan Sonra İftarlarını Yaptılar. O Gece Sabaha Kadar Sohbet Edip İbâdet Ve Zikirle Meşgûl Oldular. İbn-i Battûtâ, Seyâhatnâmesinde Bu Ahîler Hakkında Şöyle Demektedir: "memleketlerine Gelen Yabancıları Karşılama, Onlarla İlgilenme, Yiyeceklerini, İçeceklerini, Yatacaklarını Sağlama, İhtiyaçlarını Giderme, Onları Ahlâksız Ve Edepsizlerin Ellerinden Kurtarma, Şu Veya Bu Sebeple Bu Yaramazlara Katılanları Yeryüzünden Temizleme Gibi Konularda Bunların Eş Ve Örneklerine Dünyânın Hiç Bir Yerinde Rastlamak Mümkün Değildir."
gülşehrî De Mesnevî'sinde Bunlar Hakkında Şöyle Demektedir:
"yüz Kişi Her Gece Onda Sofra Yer
rahmet Ol Sultân-ı Ahî Cânına Der
terbiyelerle Ahîdür Her Biri
o Ahî Ki Sahidur Her Biri
etmeği Çok Ve Aşı Yağlu Durur
hizmet İçin Belleri Bağlu Durur
kocalar Hizmetle Oturmuş Durur
hoş Yiğitler Kapuda Durmuş Durur
elli Yıl Ben Bu Aradan Gitmedüm
bir Acı Söz Kimseden İşitmedüm."
vefât Târihi Bilinmeyen Ahî Sinan Hazretlerinin Kabri Denizli Merkez Deretekke Mevkıinde, Şimdiki Ahî Sinan Caddesi Üzerinde "kocabay" İşhanının Bulunduğu Yerde İdi. Ancak İşhanının Yapımı Sırasında İnşâat Sebebiyle 1968 Yılında Kaldırılmış Olup, Bugün Nerede Bulunduğu Tesbit Edilememiştir.
kaynaklar
1) Denizli'de Türbeler-kitâbeler-yatırlar (şükür Tekin Kaptan, Denizli-1991); S.63