Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi
Ahmed Bin Mesrûk
  30 Mart 2018 Cuma , 23:34
Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi; ırak evliyaları, Bağdat evliyaları, Ahmed Bin Mesrûk

büyük Velîlerden. İsmi Ahmed Bin Muhammed, Künyesi Ebü'l-abbâs Nisbesi Et-tûsî'dir. İbn-i Mesrûk Diye Meşhurdur. Tûs'ta Doğdu. Doğum Târihi Bilinmemektedir. Bağdât'ta Yaşadı. 910 (h.298) Senesi Safer Ayında Vefât Etti. Kabr-i Şerîfi Bağdât'ta Bâb-ü Harb Mezarlığındadır.

ahmed Bin Mesrûk İlim Tahsîli İçin Rey Ve Horasan Civârını Dolaştı. Bağdât'a Yerleşti. Cüneyd-i Bağdâdî, Sırrî-yi Sekatî, Ahmed Bin Mesrûk, Hâris El-muhâsibî, Muhammed Bin Mansur, Muhammed El-bürülânî İle Diğer Velîlerin Sohbetlerinde Yetişip Olgunlaştı. Ebû Ali Rodbârî'nin Hocası Olup Muhammed Bin Bekkâr, Şeybân Bin Ferrûh Ve Ahmed Bin Hanbel Hazretlerinden Hadîs-i Şerîf Rivayetinde Bulundu. Cafer El-huldî Ve İbn-i Ubeyd El-askerî De Kendisinden Rivâyette Bulundular.

ahmed Bin Mesrûk; Haramlardan Ve Şüphelilerden Sakınmakta, Hattâ Şüpheli Olmak Korkusuyla Mübahların Çoğunu Terk Etmekte, Çok İbâdet Yapmakta Eşi Az Görülen İnsanlardandı. Haftada Sadece Bir Kaç Defa Yer İçerdi. Cumâ Günleri Dinlediği Vâzların Etkisiyle Kendinden Geçer Yemeden İçmeden Kesilirdi. Her Halinde Allahü Teâlânın Rızâsını Düşünür, O'nun İçin Olmayan Sevgiyi Öldürücü Zehir Bilirdi. Talebelerine; "bir Kimse Allahü Teâlâdan Başkasına Gönül Verirse, O'ndan Başkasında Neşe Bulursa, Bu Neşeleri Dertler Ocağı Olur. Kim, Allahü Teâlânın Beğenmediği Şeylere Yakın Olursa, Bu Yakınlıkların Hepsi Sıkıntıya Dönüşür." Derdi.

ahmed Bin Mesrûk İnsanların Haklarına Çok Saygı Gösterirdi. Sebebi Sorulunca; "müminlerin Hakkına Saygı, Allahü Teâlânın Hakkına Saygıdandır." Buyururdu. Çok Misâfirperverdi. Misâfirlerine Devamlı Hizmetten Zevk Alırdı. Bir Misâfiri Bunun Sebebini Sordu. O Da; "misâfirlik Üç Gündür. Bundan Fazla Kalırsan Bana İkrâmda Bulunmuş Olursun." Buyurdu.

"tevekkül Nedir?" Diye Sorduklarında; "tevekkül, Kalbin Allahü Teâlâya Güvenmesi, Aleyhinde Olanı Bırakıp, Lehinde Olan İle Meşgûl Olmasıdır." Buyurdu. Ömrünü Boş Yere Tüketenleri Görünce Üzülürdü. Bunlara Nasihat Olarak; "ömür Çok Değerli Sermayedir. Ne Yazık Ki İnsanoğlunun Çoğu Bu Sermayeyi Boş Yere Tüketir. Gençlik Yıllarımda Dinçtim. Zorluklar Beni Yıldırmazdı. Ama Artık İhtiyarlık Devremi Yaşıyorum. Geçmişte Boşa Geçirdiğim Zamanlarıma Üzülüyor, O Günleri Arıyor, Ama Bulamıyorum." Derdi.

ahmed Bin Mesrûk Hazretleri Sohbetine; "insan, Terbiyesini Rabbinden Almalı." Diyerek Söze Başlar Sonunda Da; "edebini Rabbinden Alanı Hiçbir Şey Mağlûb Edemez." Derdi. "bir Kimse Kendini Kurtarmak İçin Aklını Kullanmasını Bilmezse Aklı O Kimseyi Helâke Götürür." Sözü Ağzından Düşmezdi. İnsanları Gafletten Sakındırır; "gafletin Sebebi Cahilliktir." Buyururdu. Kendisine; "aklımıza Uygun Olmayan Düşünceler Geliyor Ne Yapalım?" Denildi. "kim, Allahü Teâlâdan Korkarak Kalbine Gelen Uygunsuz Düşüncelerden Korunmaya Çalışırsa, Allahü Teâlâ Da O Kimsenin Uzuvlarını, Bu Türlü İşleri Yapmaktan Korur, Muhâfaza Eder." Buyurdu.

ahmed Bin Mesrûk, Hal Ve Firâset Sâhibi Olup Gördüğü Kimsenin Hal Ve Niyetini Sezerdi. Kendisi Anlatır: Bir Zaman Bize, Şeyh Kılıklı, Konuşması Düzgün Biri Geldi. Bu Tatlı İfâdesiyle, Bize Tasavvuf Yolunu Anlatmaya Başladı, Konuşurken, Söz Arasında; "hepiniz Kalbine Gelen Düşünceyi Bana Anlatsın." Dedi. Benim Hatırıma O İhtiyarın Yahûdî Olduğu Geldi. Fakat Bu Durumu Söyleyip Söylememeyi, Yanımda Bulunan Birine Sordum. O Böyle Konuşanın Yahûdî Olacağını Tahmin Etmediği İçin Uygun Görmedi. Lâkin Benim Bu Düşüncem, Gittikçe Kuvvetleniyordu. Ne Olursa Olsun, Bu Düşüncemi Kendisine Söyleyeyim Dedim. Dedim Ki: "siz Hatırımıza Gelen Düşünceyi Söylememizi İstiyorsunuz. Benim Kalbime Sizin Yahûdî Olduğunuz Düşüncesi Geldi." Bunu İşitince Başını Önüne Eğip, Bir Mikdâr Bekledikten Sonra Doğrularak; "doğru Söylüyorsun." Dedi Ve Kelime-i Şehâdet Getirip Müslüman Oldu. "hak Olan Din İslâmiyettir." Dedi.

kendisine Mârifet Ve Muhabbetten Sordular; "mârifet, Allahü Teâlâyı Tanımak, O'nu Düşünüp Tövbe, Pişman Olmakla, Muhabbet İse Allahü Teâlâya Aşırı Sevgi Duymak Ve Sevgilinin İrâdesine Kusursuz Teslim Olmak Ve Emirlerine Uymakla Ele Geçer." Buyurdu.

bir Gün Sohbette Kıyâmette En Şiddetli Azâb Görecek Olanları Anlatırken Şu Hadîs-i Şerîfleri Okudu.

"kıyâmette Azâbı En Şiddetli Olanlar, Peygamberlere Söğenlerdir. Sonra Eshâb-ı Kirâma Söğenler Ve Sonra Müslümanlara Söğenlerdir."

"insanları Hak Teâlâdan Alıkoyanlar İstedikleri İbâdeti Yapsınlar. Allahü Teâlâ Onları Bağışlamayacaktır. İnsanların Allahü Teâlâya Kavuşmasına Vesile Olanları Da Allahü Teâlâ Bağışlayacaktır."

insanları, Cenâb-ı Hakkın Kendilerine Verdiği Nîmetlerden Başkalarını Da İstifâde Ettirmeye Teşvik Eder, Peygamber Efendimizin Şu Hadîs-i Şerîfini Okurdu: "allahü Teâlâ Bâzı Kullarına Bâzı Nîmetleri İhsân Etmiştir. Şâyet Bu Kullar, Verilen Nîmetlerle, Başkalarını Da Faydalandırırsa, Bu Nîmetler Onlarda Kalır. Eğer Çevresindekileri Bu Nîmetten Mahrûm Ederlerse, Verilen Nîmetler Onlardan Alınıp Başkalarına Verilir."

ahmed Bin Mesrûk Hazretlerine Semâ', Kasîde Dinlemek, Söylemek Hakkında Soruldu. Buyurdu Ki: "hali Sağlam, İlimde Âlim, İçi Ve Dışı Îtibâriyle Doğru İstikamet Sâhibi Olmayanın Semâ' Dinlemesi Doğru Olmaz. Bizim Gibilere İse Bağırmak, Çağırmak, Dönmek Hiç Uygun Değildir. Çünkü Bizim Kalplerimiz Henüz İbâdetlerle Ülfet, Dostluk Hâlinde Değildir. Kendimizi İbâdete Zorla Sevk Ediyoruz. Nefsimizi Başı Boş Bırakırsak Bizi Felaketten Felakete Sürükler."

sık Sık: "bâtıl Olan Şeye Çok Bakmak, Kalbden Hakkın Mârifetini Giderir."

"dünyâdan Uzaklaşmak, Takvâ Sahiblerine, Haramlardan Uzaklaşanlara Kolay Gelir."

"müminin Kalbi Allahü Teâlânın Zikri İle Kuvvetlenir." Buyururdu.

ahmed Bin Mesrûk Hazretlerinin Cüz'ül Kanâa İsminde Bir Eseri Olduğu Rivâyet Edilmektedir.

 

kaynaklar

1) Hilyet-ül-evliyâ; C.10, S.213

2) Tabakât-üs-sûfiyye; S.237

3) Nefehât-ül-üns Tercümesi; S.141

4) Şezerât-üz-zeheb; C.2, S.227

5) Târihi Bağdâd; C.5, S.100

6) Risâle-i Kuşeyrî; S.121

7) Sıfat-us-safve; C.4, S.104

8) Tabakât-ül Kübrâ; C.1, S.109

9) Mir'at-ül-cinân; C.2, S.231

10) Nefehât-ül-üns; S.90

11) El-muntazam; C.6, S.98

12) Netâicu Efkâr-il-kudsiyye; C.1, S.169

13) Ravd-ur-reyyahîn; S.101,142

14) Tearrûf; S.7

15) Tabakât-ı Ensârî; S.202

16) Hazînet-ül Asfiyâ; C.2, S.174

17) Keşf-ül Mahcûb; S.249-250

18) Nesâyim-ül Mehabbe; S.54

19) Câmiu Kerâmât-il-evliyâ; S.252

20) Hediyyet-ül Ârifîn; C.1 S.56

21) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; C.3, S.85

Yorumlar
Kod: 63V93