ahmed Cezerî Hazretleri, İlim Tahsîline, Âlim Ve Fâzıl Bir Zât Olan Babası Muhammed Efendiden Ders Alarak Başladı. Arabî Ve Fârisîyi Mükemmel Bir Şekilde Öğrendi. Bundan Sonra Diyarbakır, İmâdiye Ve Hakkârî'de İlim Tahsîl Etti. Doğu Anadolu'nun Pekçok Şehir Ve Kasabalarını Gezip Gördü. Tahsîlini Tamamlayarak Diyarbakır'da İcâzet (diploma) Aldı. Ubeydullah-ı Ahrâr Hazretlerinin Talebelerinden Feyz Alarak Tasavvufta Ahrâriyye Yolunda Kemâle Erdi.
ahmed Cüzeyrî Hazretleri İlâhî Bir Aşk Ateşiyle Yanmış Ve Şiirlerinde Bunu Dile Getirmiştir. Halk Arasında Bu Hâlinin Başlangıcı Şöyle Anlatılır:
medresede Talebe İken Bir Cumâ Günü Hastalanır Ve Medrese Odasında Hasta Yatar. O Zaman Âdet Olduğu Üzere Medrese Talebeleri Cumâ Günleri Tâtil Yaparlar Ve Kır Gezintisine Çıkarlardı. O Gün De Talebeler Kıra Çıkarlar. O İse Yalnız Başına Odasında Uyumaktadır. Rüyâsında Peygamber Efendimizi Ve Etrâfında Büyük Bir Kalabalığın Toplandığını Görür. Geriden Seyre Dalar. Peygamber Efendimiz Ellerindeki Kaptan Bir Bardağa İçecek Bir Şeyi Doldurur. Hazret-i Ebû Bekr De Oradakilere Birer Birer İçirir. Sonra Da; "yâ Resûlallah! Ahmed Cüzeyrî'ye Sunulmadı." Der. Bunun Üzerine Peygamber Efendimiz; "kapta Kalanın Tamâmını Ona Ver." Buyurur. Verilir O Da Alıp Tamâmını İçer. Bu Rüyâdan Uyanınca Derin Bir Aşk Ateşiyle Yanmaya Başlar... Bu Uğurda Çok Çileler Çeker, Yanık Ve Derin Mânâlı Şiirler, Kasîdeler Söyler. Halk Arasında Şeyh Ahmed Cüzeyrî Ve Molla Cüzeyrî İsmiyle Tanınıp Çok Sevildi. Bilhassa İki Bin Beytlik Çok İçli Ve Yanık Bir Tarzda Yazdığı Dîvân'ı Meşhûr Oldu.
hakkında Pekçok Rivâyet Ve Menkıbe Anlatılan Ahmed Cezerî Hazretleri Zamânında Cizre, Buhtan Emirlerinin Elinde Bulunuyordu. Ahmed Cezerî, Mîr Seyfeddîn'in Yaptırdığı Seyfiyye Medresesinde; Cizre Emîrinin Çocuklarına Ve Akrabâlarına Ders Verirdi. Önce Büyüklüğü Anlaşılamayan Ahmed Cezerî, Tasavvuftaki Aşkı Yanlış Yorumlanıp Diyarbakır'a Gönderilerek Hapsedildi. Yedi Sene Orada Kaldı. Hapiste İken Emir İkinci Şeref'e Bir Mektup Yazıp, Kamış İçine Yerleştirdi. Ağzını Kapattığı Bu Kamış Çubuğunu Dicle Nehrine Bıraktı. Onun Bir Kerâmeti Olarak Kamış, Dicle'nin Sularıyla Emirin Bahçesine Ve Eline Ulaştı. Mektupta Yazdığı Şiirde Suçsuz Olduğunu Dile Getirmişti. Bilâhare Kıymetli Ve Velî Bir Zât Olduğu Anlaşılıp, Tekrar Cizre'ye Dâvet Edildi. Bundan Sonra Hem Halk, Hem De Emir Tarafından Çok Sevilip, Hürmet Gördü.
emir İkinci Şeref, Cizre'de Bir Medrese Yaptırdı. Medreset-ül-hamrâ (kırmızı Medrese) Adı Verilen Bu Medresenin Masraflarını Karşılamak Üzere De Kendi Malından Arâzi Ve Köy Vakfetti. Yine Bahçeleri Ve Meyvesiyle Meşhûr Güzel Bir Mesîre Yeri Olan Andabor'u Ve Sarıtarla Denilen Hırbezur Köyünü Vakfetti. Ahmed Cezerî, Bu Medresenin Müderrisleri Arasında Yer Aldı. Ömrünü Bu Medresede İlim Öğretmekle Geçirdi.
emir İkinci Şeref, Cizre'yi Akkoyunlulardan Aldıktan Sonra, Şâh İsmâil'in Gönderdiği Orduya Karşı Gâlib Geldi. Üç Defâ Şâh İsmâil'in Taarruzuna Uğradı Fakat Üçünde De Cizre'yi Savunup Muzaffer Oldu. Bu Durum Üzerine İkinci Şeref, Hem Halk Tarafından, Hem De Zamanın Büyük Âlimi Ve Evliyâsı Ahmed Cezerî Tarafından Çok Sevildi. Ahmed Cezerî Onun İçin Medhedici Bir Kasîde Yazdı.
ahmed Cezerî Hazretleri, Cizre Emîri İkinci Şeref'in Oğlu Emir İmâdeddîn İle Dosttu. Birbirlerine Karşılıklı Şiirler Yazıp Gönderirlerdi. Karşılıklı Yazdıkları Bu Şiirler; "molla Dedi, Emir Dedi" Mânâsında Guften Molla Guften Emir Adlı Kitapta Toplanmıştır.
emir İmâdeddîn İleahmed Cezerî Arasındaki Yakınlık Mezarda Da Devâm Etmiş, Vefât Edince İkisi De, Kırmızı Medresede Aynı Kubbe Altına Defnedilmişlerdir.
hiç Evlenmemiş Olan Ahmed Cezerî'nin Diğer Bir Eseri Olan Guften Molla Guften Faka (molla Dedi, Fakîh Dedi)'dan Ve Dîvânından Başka Kitaplarının Da Olduğu Rivâyet Edilmektedir. Fâtih Sultan Mehmed Hanın İstanbul'u Fethine Dâir De; "ey Şehinşâh-ı Muazzam" Diye Başlayan Bir Kasîde Yazmıştır. Bu Kasîdesinde Şöyle Demektedir:
"ey Şehinşah-ı Muazzam! Allahü Tealâ Seni Korusun. Sûre-i İnnâfetahnâ Senin Rehberin Olsun... Şeref Hanın Kalesi Senin Hududunun İçinde Olsun. Güzel Talihler Ve Güzel Bahtlar Senin Olsun. Felek Senin Lehine Dönsün. Acemin Devlet Adamları Senin Hizmetçilerin Olsun. Bütün Devletler Senin İşâretinle Yönetilsin. Bütün Dünya Senin Bir Kıvılcımınla Aydınlansın...
senin Hükmün Yalnız Tebriz Ve Kürdistan'da Kalmasın. Horasan Şahı Gibi Yüz Şah Senin Hükmün Altına Girsin. Gerçi Sen Dört İklimde (söğüt-bursa-edirne-istanbul) Saltanat Tahtına Geldin. Yedi İklimin Pâdişâhları Sana Selâma Dursunlar. Sultanlığın Çimeni Senin Bağın Olsun. Hakanlığın Gülistanı Senin Gülzârın Olsun. Senin Mükerrem Emrine Az Bir Karşı Gelenler, Değil Kılıcın Senin Küçük Bir Keskin (hançerin) Onun Öldürülmesine Yetsin. Ne Kadar Devlet Reisi Varsa Hepsi Sana Tâbi Olsunlar. Her Akıllı Olan Kimse Senin Emrine Uysun... Her Kimin Kalbinde Bir Murâdı Varsa, Senin Dergâhına Başvursun. Kim Hatırlı Birisine Ricâda Bulunmak İsterse Senin Hatırına Başvursun. Her Kim Ki Bu Devlete Cânı Gönülden Bağlı Olmazsa Şekâvet Ehlinin Misâli Senin Kahrına Uğrasınlar.
...ömrün O Kadar Uzun Olsun Ki Çok Sâlik (evliya, Rehber) Ve Mücedditler Senin Zamânından Gelip Geçsinler.
her Kim Ki Sana Cânı Gönülden Duâ Etmezse, Senin Kaydınla Bağlı Olsun Ve Okunun Hedefi Olsun.
mollanın Kasdı Ve Duâsı Cânu Gönülden Şudur Ki, Senin Emrin Altında Ve Hizmetkârın Olsun..."
kasîdelerinde Tasavvufî Mevzûlara Çok Yer Vermiş Ve Bu Mevzûları Gâyet Güzel Anlatmıştır. Sade Dil İle Anlatmak İstediğini Gâyet Veciz, Kısa Cümle Ve Beytlerle Hoş Bir Tarzda İfâde Etmiştir. Dîvânda Her Bölümün Beytleri, Alfabetik Sıraya Göre Aynı Harfle Bitmektedir.
ahmed Cezerî Bir Rubâîsinde Şöyle Demektedir:
mumun Başı ışık Vermez,
eğer Gönülden Perhiz Tutmazsa,
aşk Kadehinden Zevk Almaz,
ruh Kendisini Kötülüklerden Sakınmazsa.
bu Şiirinde; Mum Ve Fitil Misâli Gibi Maddî Ve Mânevî Her Türlü Kötülüklerden Sakınmadıkça, İnsanın Saâdete Kavuşamayacağını Dile Getirmektedir.
bir Rehbere Tâbi Olmayanın Hâlini Şöyle Dile Getirmiştir:
"biz Sıradan Kimse Değiliz, Zamânın Müftülerindeniz. Buna Rağmen Bir Mürşid-i Kâmilin Elimizden Tutması Lâzım (buna İhtiyacımız Var)..."
"iki Gözü Kördür Yine De Bir Rehbere Tâbi Olmuyor. Kör Rehbersiz Olarak Kâbe'yi Her Ne Kadar Tavâf Etse De Hacer-ül-esvedi Göremez (maksadına Kavuşamaz)."
"câhil Kimse Her Ne Kadar İyilere Özense Bile Rehbersiz Olduğu İçin, Merkebin Gül İle Kangal Dikenini Fark Etmediği Gibi Fark Etmez."
"anka Kuşu Görülmez Ki Ona Tuzak Kuruyorsun. Ona Kurduğun Bütün Tuzaklar Boşa Gidecek. Seher Vaktinde Herkes Bir Şeyler Taleb Ederek Geldi. Bâzıları Gül, Bâzıları Sümbül, Bâzıları Da Zülüfler İçin Gelmiştiler. Seher Vaktinde Elimizi Tutup Mahbûbun Seyrine Götürürler. Rakip Hasetten Derhal Titredi Ve Sıtmaya Tutuldu. Tuzakların Arkasındaki Keklik, Öterek Diğer Keklikleri Tuzağa Düşürmek İsterken, Şahin Onu Gâfil Avladı Ve Kaptı."
"üstadımız, Rehberimiz Bize Sabrın Meyvesinin Tatlı Olduğunu Haber Verdi. Biz Meyveye Kavuşmak İçin Sabrın Acılığına, Kalbimizdeki Dertlere Katlandık. Mahbûbumuzun Vurduğu Her Neşter Ve Dikenin Herbirini Derdimize Şifâ Olarak Kabûl Ettik."
"altın Ve Gümüş İnsanların Çoğunun Kalbini Çeker! Bizim Kalbimiz İse Allahü Teâlânın Muhabbetine Çekilir. Altın, Gümüş Bizim Kalbimize Ne Yapabilir."
"dünyânın Denî (alçak) Dinarına (parasına) Kendini Ucuza Satma! Yûsuf Aleyhisselâmı Ucuza Satanlar Zarar Ettiler!"
"eğer Mürit (talebe) Sabırlı Olursa Himmetten Mahrum Kalmaz. Zîrâ Rehberi Onun Hallerini Bilmekte Ve Görmektedir."
"bir Eserin Meydana Gelmesi İçin Onu Yapacak Birine İhtiyaç Vardır. Demirci Olmazsa Körük Neye Yarar. Maksadın Hâsıl Olması İçin Bir İmkanın Bulunması Lazımdır. Herşeyin Bir Erbabı Var. Altını Ehli Çıkarır. Eğer Kâbiliyet Olmazsa Üstadın Hikmeti Ne Yapabilir. Eğer Cevher İyi Değilse İşleyen Ne Yapabilir..."
bir Menkıbesi Şöyledir:
ahmed Cezerî, Medreset-ül-hamrâ'da (kırmızı Medrese) Kasîdelerini Okurken, Bir Taşa Yaslanırdı. Yaslandığı Taş Onun Aşk Ateşiyle Çok ısınırdı. Bunun Farkına Varan Bir İhtiyâr Nine, Hamurunu O Taş Üzerine Koyarak Taşın ısısı İle Ekmeğini Pişirirdi.
kaynaklar
1) Bütün Yönleriyle Cizre (abdullah Yaşin, Cizre 1983); S.115
2) ıkd-ül-cevherî (beyrut, Târihsiz)
3) Divan-ı Cüzeyrî (berlin-1904)
4) İslâm Târihi Ansiklopedisi; C.9, S.195