Şehirler - İller
Aşırı Nüfus Artışının Olumsuz Etkileri
  21 Nisan 2018 Cumartesi , 12:54
Dünya nüfusu günümüzde 7,44 milyarı geçmiş durumda. Nüfus sıralamasında ilk sıradaki ülkeler Çin, Hindistan, Amerika, Endonezya, Brezilya ve Pakistan’dır.  2013 yılı verilerine göre dünya nüfusunun 60 kadarı Asya kıtasında yaşıyor. Onu Afrika, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika takip ediyor.

Dünya nüfusu günümüzde 7,44 milyarı geçmiş durumda. Nüfus sıralamasında ilk sıradaki ülkeler Çin, Hindistan, Amerika, Endonezya, Brezilya ve Pakistan’dır. 

2013 yılı verilerine göre dünya nüfusunun %60 kadarı Asya kıtasında yaşıyor. Onu Afrika, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika takip ediyor.

Dünya nüfusu, tarihte ilk defa 19. yüzyılın başlarında 1 milyar sınırını geçti; 2010 sonrasında ise 7 milyara ulaştı.

Peki nüfus patlamasının ne tür olumsuz etkileri bulunuyor? 

Belli başlı sorunların başında, hızla artan fakirlik ve açlık, canlıların yaşaması için gerekli temel kaynakların azalması ve kirlenmesi ile fakir ülkelerden/bölgelerden zengin ülkelere/bölgelere göç yer alıyor. 

Nüfusun artması, doğal kaynakların kendini yenilemesi sürecinde olumsuz bir etkiye neden olurken, atık oluşumunu da arttırarak çevre kirliliği sorununu ortaya çıkarıyor. Ormanların yok olmasından, toprak verimliliğinin azalmasına, topraktan yeterince verim alınamayınca da açlık ve fakirliğin artmasına dek pek çok sorunu beraberinde getiriyor.

Aşırı nüfus artışının, ekonomik gelişme üzerinde de olumsuz etkileri var. Gelir dağılımının adaletsiz olması, iş alanlarının artan nüfusa cevap verememesi, dolayısıyla insanların kırsal alanlardan şehre yoğun bir şekilde göç etmeye başlaması ve şehirlerin de bu yükü kaldıramaması sonucunda çarpık kentleşme gibi pek çok problem sayabiliriz. Bu nedenle herkesin eşit şekilde sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanması da giderek zor bir hale geliyor.

20. yüzyılın başlarında nüfusun büyük bir kısmı kırsal alanlarda yaşıyordu. Ancak bu durum giderek tersine dönüyor. 

Yorumlar
Kod: C91F9