Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi
Ayderûsî (muhammed Bin Abdullah)
  30 Mart 2018 Cuma , 23:33
Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi; Hindistan evliyaları, Bendersûret evliyaları, Ayderûsî (muhammed Bin Abdullah)

evliyânın Büyüklerinden. İsmi, Muhammed Bin Abdullah Bin Abdullah Bin Abdullah Ayderûs Hadramî'dir. 1562 (h.970) Senesinde Yemen'de Doğdu. 1621 (h.1030) Senesinde Hindistan'ın Bendersûret Nâhiyesinde Vefât Etti. Kabri Orada Olup, Ziyâret Edilmektedir.

ilim Sâhibi Ve Asîl Bir Âileden Gelen Muhammed Bin Abdullah Ayderûsî, Küçük Yaşta Kur'ân-ı Kerîmi Ezberledi. Birçok Kitap Okudu. Babasının Himâyesi Altında Yetişti. Âlim Bir Zât Olan Babasından Çok İstifâde Etti. Birçok İlimleri Öğrendi. Fıkıh İlmini, Seyyid Muhammed Bin Hasan, Muhammed Bin İsmâil Ve Seyyid Abdurrahmân Bin Şihâbüddîn'den Tahsîl Etti. Zamânının Evliyâsının Sohbetlerinde Bulundu. Tasavvuf Bilgilerini Öğrendi. Hadîs Tahsîli De Yaptı. İlimde Ve Fazîlette Yüksek Dereceye Ulaştı. Hocaları Ve Çok Kimseler Onu Medhettiler.

hindistan'ın Ahmedâbâd Şehrinde Bulunan Dedesi Şeyh Bin Abdullah, Onun Fazîletini İşitince Yanına Çağırdı. Ayderûsî 1581 Senesinde Hindistan'a Gitti. Âlim Ve Fazîlet Sâhibi Bir Zât Olan Dedesinin Derslerinde Bulundu Ve Çok İstifâde Etti. Çok Kitap İle Şerhlerini Mütâlaa Etti. Evliyâlık Derecelerinde Yükseldi. Amcalarından Da İlim Öğrendi. Amcası Onun Hakkında Babasına Gönderdiği Mektupta; "ey Abdullah! Neslinden Böyle Bir Evlâdın Olması Sana İftihâr Edilecek Şey Olarak Yeter." Diye Yazdı.

1582 Senesinde, Dedesinin Vefât Etmesiyle, Onun Yerine Geçip, İnsanlara İslâm Dîninin Emir Ve Yasaklarını Anlatmak Vazîfesinde Bulundu. Hindistan'da Ve Hadramût'ta Dedesinin İhsânda Bulunduğu Kimselere O Da İhsân Ve İyilik Etti. Babası Abdullah Kendisini Çağırdığında Ona Hürmet Dolu Bir Cevap Yazdı. Babası Bundan Çok Memnun Oldu. Şükür Secdesine Vardı Ve Şöyle Dedi: "ben De Onun Böyle Olmasını Temennî Ederdim. İnsan, Oğlundan Başka Kimsenin Kendisinden Üstün Olmasını Pek İstemez, Fakat Oğlunun Üstün Olmasını İster."

baba Ve Dedesinin İlmine Ve Güzel Ahlâkına Vâris Olan Ayderûsî Herkese İyilik Yapmaya, Hayır Ve Hasenâta Devâm Etti. Hindistan'daki Bendersûret Nâhiyesine Yerleşti. İnsanlara İslâmiyet'in Emir Ve Yasaklarını Anlatarak Onların Hidâyete Kavuşmalarına Vesîle Oldu. Pek Çok Talebe Yetiştirdi. Sultan İle İyi Geçinip, Ona Emr-i Mâruf Vazîfesinde Bulundu. Sultan Onun Dergâhına Ve Talebelerine Yetecek Kadar Maaş Bağladı.

hayâtını İslâmiyet'i Öğrenmek Ve Öğretmekle Geçiren Ayderûsî, 1621 (h.1030) Senesinde Hindistan'ın Bendersûret Nâhiyesinde Vefât Etti. Orada Defnedildi. Daha Sonra Kabri Üzerine Büyük Bir Türbe İle Yanına Ayrıca Bir Mescid Ve Bir Havuz Yapıldı. Câmiye, Arâzi Ve Başka Gelirler Vakfedildi. Kabri Ziyâret Mahallidir.

yüksek İlim Ve Fazîlet Sâhibi Velî Bir Zât Olan Ayderûsî Çok İbâdet Ederdi. Fazîlet, Kemâl Ve Olgunluğunu Herkes Kabûl Ederdi. İlim, Amel, Hâl, Zühd, Verâ Ve Meselelerin Derinliğini Anlamada Herkesten Önde İdi.

 

kaynaklar

1) Hülâsât-ül-eser; C.4, S.26

2) El-meşre-ur-revî; C.1, S.185

Yorumlar
Kod: FC4IC