evliyânın Büyüklerinden. İsmi, Kâsım Bin Kâsım El-mehdî, Künyesi Ebü'l-abbâs Seyyârî'dir. Fıkıh Ve Hadîs İlimlerinde Büyük Âlim İdi. Fazîletler Ve Kerâmetler Sâhibi Olup, Zamânın Seçkin Âlimlerindendi. Ebû Bekr-i Vâsıtî'nin En Büyük Talebesidir. Zamânındaki Büyük Âlim Ve Velîlerle Görüşüp Onlardan İlim Ve Edeb Öğrendi. Tasavvufta Yetişip Kemâl Derecelerine Ulaştı. 953 (h.342) Senesinde Merv Şehrinde Vefât Etti. Kabri Orada Olup, Herkes Tarafından Ziyâret Edilmektedir. Kabrini Ziyâret Edip, Bu Zât Hürmetine Allahü Teâlâya Duâ Ve İstekte Bulunanların, Murâdlarına Kavuştukları Tecrübe İle Sâbittir. Tasavvuf Yoluna Girmeden Önce Zengindi. Babasından Kendisine Çok Mîrâs Kalmıştı. Servetinin Hepsini Vererek, Resûlullah Efendimizin İki Tel Mübârek Sakal-ı Şerîfini Satın Aldı. Allahü Teâlâ, Sakal-ı Şerîflerin Bereketiyle Ona Tövbeyi Ve Velîliği Nasîb Eyledi. Ebû Bekr-i Vâsıtî'nin Sohbetiyle Şereflendi. Yüksek Derecelere Kavuştu. Vefât Ettiği Zaman, Vasiyeti Üzerine, Mübârek Sakal-ı Şerîfleri Ağzına Koydular. Tasavvufta Seyyârî Adıyla Bilinen Yolun Temsilcisi Ve Yayıcısı Oldu.
ebü'l-abbâs Seyyârî Hazretleri, Haram Ve Şüpheli Şeylerden Çok Sakınır, Dünyâya Kıymet Vermezdi. Allahü Teâlâya İsyân Olabilecek Hiç Bir Şeye Ömrü Boyunca Yanaşmadı.
kendisine; "gönlünün Cennet Bahçesi Misâli Çok Güzel Olması İçin Allah Yolunda Yürüyen Bir Kimse Hangi Ameli İşlemelidir." Dediler. Cevâbında; "allahü Teâlânın Emirlerini Yapmaya Ve Yasaklarından Sakınmaya Sabırla Devâm Etmek, Sâlihlerle Berâber Olup, Sohbetlerinde Bulunmak Ve Dostlarına Hizmet Etmekle." Buyurdu. Yine; "bu Yolda İlerlemek Nasıl Mümkün Ve Kolay Olur?" Diye Sorulunca; "allahü Teâlânın Emir Ve Yasaklarına Riâyet Etmek Ve Sâlihlerin Sohbetine Devâm Etmekle." Buyurdu.
bir Defâsında Ceviz Satın Almak İçin Bir Dükkâna Girdi. O Ceviz İsteyince Dükkan Sâhibi Çırağına; "cevizlerin İyilerini Seç." Dedi. Bunun Üzerine Ebû Abbâs Seyyârî Hazretleri; "her Ceviz Sattığınız Kimseye Aynı Muâmeleyi Yapıyor Musunuz. Herkes İçin İyilerini Seçiyor Musunuz?" Dedi. Dükkan Sâhibi; "hayır Bunu Sizin İlminizin Hâtırı İçin Yapıyorum." Dedi. "ilmin Fazîletini, İki Çeşit Ceviz Arasındaki Farkla Değiştirmem." Buyurup, Ceviz Almaktan Vazgeçti.
yine; "bir Kimse, Mutlakâ Haklı Olduğu Halde, Kendisini Suçlu Kabul Edip, Karşısındakine; "sen Haklısın, Ben Kabahatliyim." Derse, Âhirette Bütün Sıkıntı Ve Meşakkatlerden Emin Olur." buyurdu.
buyurdu Ki: "hikmet Ehli Bir Zâta Sordular: "rızkın Nereden Gelmektedir, Nereden Temin Ediyorsun?" Dedi Ki: "dilediğinin Rızkını Genişleten Ve Dilediğini Daraltan Allahü Teâlâdan." Diye Cevap Verdi.
"her Kim Kalbini Allahü Teâlâya Karşı Sadâkat Üzere Muhâfaza Ederse, Sıdk Üzere Olursa, Allahü Teâlâ Onun Dilinden Hikmet Akıtır."
"allahü Teâlâ Bir Kuluna İyilik Murâd Edince, Onu Kötü Hallerden Korur. Gadâb Ettiği Kuluna Da Öyle Bir Hal Verir Ve O Kimsenin Sıkıntısından, Zararından Herkes Kaçar."
ebü'l-abbâs Seyyârî Hazretleri Bir Defâsında;
"bir Kimse, Hayâtında İslâmiyete Uymakta Ne Kadar Hassas Dikkatli Ve İnce Davranır, İslâmiyete Uygun Olmayan Bir İş Yapmamak İçin Ne Kadar Gayret Ederse, Âhirette, Sırat Köprüsünden Geçerken, Sırat Köprüsü Ona, Dünyâda İslâmiyete Uymak İçin Olan Gayreti Nisbetinde Geniş, Ferah Ve Rahat Olur. Yine Bir Kimse, Dünyâda Emirlere Uymakta Gâyet Gevşek Ve Geniş Davranır, İslâmiyete Tam Uymak İçin Çalışanlara; "o Kadar Da Çok İnceleme." Derse, Âhirette Sırat Köprüsünden Geçerken, Sırat Köprüsü O Kimse İçin, Dünyâda İslâmiyete Uymaktaki Gevşekliği Nisbetinde Daralır." Buyurdu.
1) Tabakât-üs-sûfiyye; S.366
2) Hilyet-ül-evliyâ; C.10, S.380
3) Risâle-i Kuşeyrî; S.168
4) Tabakât-ül-kübrâ; C.1, S.119
5) Nefehât-ül-üns; S.194
6) Tezkiret-ül-evliyâ; C.2, S.255
7) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; C.4, S.51