kudüs'te Yetişen Evliyâdan. İsmi Hasan, Künyesi Ebû Halâve El-gazzî'dir. Gazze'de Doğdu. Doğum Târihi Kesin Olarak Bilinmemektedir. 1892 (h.1310) Senesi Öncesinde Kudüs'te Vefât Etti.
câmiu Kerâmât-il-evliyâ kitabının Sâhibi Büyük Âlim Yûsuf Nebhânî Hazretleri Anlatır: "o, Kudüs'te İkâmet Eden Mübârek Bir Zât İdi. 1887 Senesinden Îtibâren Kendisiyle Birçok Defâlar Görüşmelerim Oldu. O Zamanlar Ben, Kudüs'te Cezâ Mahkemesi Reisi İdim. Hasan Ebû halâve Hazretleri Mescid-i Aksâ Civârındaki Medresenin Bir Odasında Kalırdı. Oturak Olduğu İçin Bir Yere Gidemez, Namazlarını Bile Îmâ İle Kılardı. O, Bir Gün Bana; "yedi Sene Kadar Oluyor Hep Bu Hal Üzereyim. Bu Hâlime Sebeb Şu Hâdisedir Ve Ben Bunu Biliyorum. Bir Gün Allahü Teâlânın Bir Velîsi Yanıma Gelmişti. Şurada Durdu. Şu Odanın Kapısına İşâret Ederek Bana; "burada Otur Ve Şu Kapıdan Dışarı Çıkma." Dedi. O Anda Ben Buraya Oturtuldum Ve Bu Hal Üzere Kaldım." Evliyânın Sebebini Ancak Kendilerinin Bildiği Böyle Tasarrufları Çoktur."
hasan Ebû Halâve Hazretleri Kudüs'teki Evliyânın Büyüklerindendi. Çok Kerâmetleri Görüldü. Kaldığı Yer, Ziyâretçiler Ve Sevenleri İle Dolup Taşardı. Gelenlerden Her Biri Derdini Anlatır, Şikâyetini Söyler, Dünyâ Ve Âhiret Murâdını İster, O Da Duâ Edince Hemen Arzuları Hallolurdu. Hasan Ebû Halâve'nin Duâsıyla Birçok Hastalar Şifâ Bulup, Sıhhate Kavuştu.
yûsuf Nebhânî Hazretleri Anlatır: "hasanebû Halâve Hazretleri Bana Husûsî İlgi Ve Alâka Gösterirdi. Birçok Kimse Gibi Ben De Bir Derdimi Kendisine Anlattım. Kudüs'teki Vazîfemden Memnun Değildim. Bunun Üzerine Bana O Bulunduğum Vazîfeden Daha Üstün Bir Vazîfe İle Bir Başka Yere Naklimin Yapılacağını Müjdeledi Ve; "bu Gece Uyumadan Önce; "yâ Nûr! Yâ Nûr!" Diye Çok Oku Ve Uyuyuncaya Kadar Devâm Et. Rüyânda Bak Ne Göreceksin." Buyurdu. Ben De Buyurduğu Gibi Yaptım. Rüyâmda Başıma Taşıdığım Sarıktan Daha Büyük Bir Sarık Konuldu. Aradan Çok Geçmeden Beyrut Mahkeme Reisliğine Tâyinim Çıktı. Bu, Hasanebû Halâve Hazretlerinin Bir Kerâmeti İdi. O Zât Bana Bâzı Sıkıntı Ve Dertlerin İlâcı Olan Şeylere Dâir Duâlar Öğretti. Birçok Defâ Bu Duâları Tecrübe Edip Sıkıntılardan Kurtuldum. Bu Duâlar; "allahümme Salli Alâ Seyyidinâ Muhammedin El-habîb El-mahbûb Şâfil İlel Ve Müferric-ül Kürûb." Hasan Ebû Halâve Hazretleri Benim Hocalarımdandı. Kâdirî Tarîkatına Dâir Bana İcâzet, Diploma Verdi."
kaynaklar
1) Câmiu Kerâmât-il-evliyâ; C.1, S.402