Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi
Kalburcu Şeyhi (ahmed Dede)
  30 Mart 2018 Cuma , 23:31
Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi; Türkiye evliyaları, Kütahya evliyaları, Kalburcu Şeyhi (ahmed Dede)

kânûnî Sultan Süleymân Devri Âlim Ve Velîlerinden. Aslen Kütahya'ya Yakın Gırbalcı Köyündendir. Halk Arasında Kalburcu Şeyhi Adıyla Meşhûr Olmuştur. Mihmandâr Ve Çavdarlı Adıyla Da Bilinirdi. Kaynaklarda Doğum Târihi Bildirilmemektedir. 1570 (h.978) Senesinde Vefât Etti.

önce Kendi Memleketinin Âlimlerinden İlim Tahsîl Etti. Sonra Şeyh Sinân Karamânî'nin Hizmetinde Bulundu. Abdüllatîf Efendinin Sohbetlerinden Çok İstifâde Etti.mânevî Hâllere Ve Makamlara Kavuştu.

şöyle Bir Hâdise Anlatılır: Henüz Talebeyken, Arkadaşlarıyla Derse Gidip Gelirlerdi. Bir Gün Derse Gittiklerinde, İki Arkadaşıyle Berâber Her Biri, Gönüllerinden Geçenlerin Hâsıl Olması İçin Hocalarından Duâ İstediler. Hocaları Bu Talebelerini Kırmadı. Onlar İçin Duâ Etti.hocalarının Duâsı Bereketiyle, O Talebelerden Biri Pâdişâhın Ordusunda Komutan, Biri De İlim Ehli Âlim Bir Kimse Oldu. Ahmed Dede İse; Hazret-i İbrâhim Gibi Çok Mâl Ve Mülke Kavuştu, Zengin Oldu. Daha Sonra İstanbul'a Geldi. Burada Büyük Zâtlardan Olan Kütahyalı Merkez Efendinin Yanında Hizmet Etti. Merkez Efendinin Yanında İslâmiyetin Güzel Ahlâkını Ve Peygamber Efendimizin (sallallahü Aleyhi Ve Sellem) Yolunu Öğretmek İçin İzin Aldı. Yine Büyük Zâtlardan Kastamonulu Şâban Efendinin De İltifatlarına Kavuştu.

istanbul'dan Ayrılıp Memleketine Geldi. Burada Yaptırdığı Zâviyesinde İkâmet Eder, İnsanlara Dünyâ Ve Âhiret Saâdetinin Yollarını Öğretirdi.hocasının Duâsı Bereketiyle Çok Mal Ve Mülke Kavuştuğundan, Herkese Çok Fazla İkrâmlarda Bulunurdu. Gece-gündüz, Gelene Geçene Yemek Yedirir, Açları Doyururdu. Zâviyesinde Sofra Hiç Eksik Olmazdı. Çok Kerâmetleri Görüldü. Ömrü Boyunca Hiç Kimseden Hediye, Maaş Ve Sadaka Gibi Şeyleri Kabûl Etmedi. Çiftçilikle Geçinirdi. Tarlalarından Elde Ettiği Ürünlerden, Misâfirlerine Yedirmek Ve İhtiyaç Sâhiplerine Vermek İçin Bir Mikdar Ayırmak Âdetiydi. Hattâ Hayvanlar Ve Kuşlar İçin Bile Yiyecek Ve Buğday Ayırırdı.

tarlaya Ektiği Buğday Ve Çavdarlar, Normal Tohumdan Olmasına Rağmen, Çok Güzel Ve Benzersiz Olurdu. Bu Sebeple Ahmed Dede'ye Halk Arasında Çavdar Şeyhi De Derlerdi. Tarlalardan Elde Ettiği Buğdayı Bir Anbara Koyar, Kapısını Kapatırdı. Buğdayı Anbarın Altındaki Oluktan Alırlardı. Anbarın Tamâmen Boşaldığı Hiç Görülmedi. Bu Sâyede Hiçbir Zaman Zahire Sıkıntısı Çekilmezdi. Ahmed Dede'ye Civar Köy Ve Kasabalardan Çok Misâfirler Gelirdi. Misâfirlere, Ayrılırken Birer Çörek Verir, Onlar Da Bunu Yol Azığı Yaparlardı. Her Zaman; "bu Nîmetlerin Hepsi, Ahmed Dede'nin Hocası Abdüllatîf Efendinin Duâsı Bereketi İledir" Diye Allahü Teâlâya Şükrederlerdi.

sultan İkinci Selîm Şehzâdeyken Ahmed Dede'yi Ziyâret Etmiş Ve Zâviyesi Yakınında Bir Mescid Yaptırmıştır. Kalburcu Şeyhi Ahmed Dede 1570 (h.978) Senesinde Memleketinde Vefât Etti.kabri Oradadır.

 

kaynaklar

1) Şakâyik-ı Nu'mâniyye Zeyli (atâî); S.203

2) Sicilli Osmanî; C.1, S.201

Yorumlar
Kod: 74VA3