büyük Velîlerden. İsmi Muhammed Karsî, Künyesi Ebü's-sirâc, Lakabı Nûreddîn'dir. Kars'da Doğdu. Doğum Târihi Bilinmemektedir. Heri (herat) Şehrinde Yaşadı. 1400 (h.803) Târihinde Kars Civârında Vefât Etti.
muhammed Karsî, Evliyânın Büyüklerinden Muhammed Harezmî'nin Bereketli Sohbetlerinde Yetişti. Kendisinden İlim Ve Edeb Öğrenip Velîlerin Önde Gelenleri Arasına Girdi. Güzel Halleri Ve Kerâmetleri Görüldü. Hocasından Herî (herat) Şehrinde İcâzet, Diploma Alıp Geriye Memleketi Olankars'a Döndü. Orada Kars'ın Müftîsi Ve Hatîbi Olarak Hak Yolun Bilgilerini Ö?retti. Çok Talebe Yetiştirdi. Meânî Ve Beyân Hakkinda Eserleri Vardir. minhâc-ül-müzekkîn onun Eseridir.
muhammed Karsî Hazretleri Ömrünü Allahü Teâlânın Dînine Hizmetle Geçirdi. Çocukları Da Sâlih Kimseler İdiler. Vefâtlarından Yedi Yıl Kadar Geçtikte Oğullarından Biri Vefât Etti. Onu Babalarının Kabri Yanına Defnetmek İstediler. Kabri Açtıklarında, Toprak Çöktü Ve Muhammed Karsî Hazretlerinin Mübârek Vücûdu Taptâze Ortaya Çıktı.yalnız Mübârek Beyni Biraz Çökmüş Bir Haldeydi. O Günlerde Zamânın Evliyâsından Biri Rüyâsında Muhammed Karsî Hazretlerini Gördü Ve Ona Kabir Hâlinden Sordu. Muhammed Karsî Hazretleri De Ona; "ilk Talebe Olduğum Yıllardaydı. Bir Gün Sokaklardan Birinde Giderken Güzel Bir Kadınla Karşılaştım. İnsanlık İcâbı Ona Baktım. O Kadın Yanımdan Geçerken De Güzel Kokular Saçmıştı. O Zaman İçimden; "bunun Hakîkî Güzelliği Kimbilir Nasıldır?" Diye Geçirdim. Daha Sonra Pişman Oldum, Tövbe Ve İstiğfâr Ettim. Kabrimde Beynimin Çökmüş Olması, Onun Cezâsıdır." Buyurdu.
muhammed Karsî Hazretlerine Günahlardan Soruldukta, O; "hak Yola Girmiş Kişi Küçük Günahlardan Da Çok Sakınmalıdır. Zîrâ Bu Yolda Küçük Günah Büyük Günah Sayılır. Hak Yolcusunun Organlarını Günah İşlemekten Koruması Lâzımdır. Zîrâ Günâh, Gönle Ve Bedene Zarar Verir." Buyurdu.
kerâmet Ve Menkîbeleri
kaybolan Havlu
muhammed Karsî Hazretleri Zamânında Kars'ta Şeyh Kemâl İsminde Hal Ehli Geçinir Biri Vardı. Çok Kimse Onun Etrâfında Toplanmıştı. Kendisi De Bu Hâlini Beğenir, Kibirlenirdi. Ayrıca Muhammed Karsî Hazretleri Hakkında İyi Konuşmaz Sû-i Zan Ederdi Ve; "hiç Bâtınî, Kalbî İlimle Zâhirî İlim Bir Araya Gelir Mi?" Diyerek Evliyâlık Hallerine İnanmazdı. Bir Gün Kars'ta Birisinin Çamaşır Yıkadıktan Sonra Kuruması İçin Bahçesine Astığı Havlusu Kayboldu. Ne Kadar Aradılarsa Bulamadılar. Netîcede Bâzıları Kötü Zan Ve Şüphe Altında Kaldı. Tam O Günlerde Muhammed Karsî Hazretleri Şeyh Kemâl'in Evine Gitti Ve Onun Sığırını Satın Almak İstedi. Şeyh Kemâl De Sığırını Sattı. Muhammed Karsî Hazretleri Sığırı Satın Aldıktan Sonra Hemen Orada Kesti Ve Acele İle Karnını Yardı. İçinden Daha Önce Kaybolan Havluyu Çıkardı. Şeyh Kemâl Bu Hâli Görünce, Muhammed Karsî Hazretlerinin Bâtın İlmine Sâhip Kerâmet Sâhibi Büyük Bir Zât Olduğunu Anlayıp Ellerine Sarıldı Ve Özür Diledi. Talebeliğe Kabûl Etmesini İstedi. Onun Önde Gelen Talebeleri Arasına Girdi.
kaynaklar
1) Lemezât, Üniversite Kütüphânesi, No: 1894, V.126