evliyânın Büyüklerinden. İsmi, Ni’metullah Bin Abdullah Bin Muhyiddîn’dir. Abdülkâdir-i Geylânî Hazretlerinin Soyundandır. 1564 (h.972) Senesinde Hindistan’da Doğdu. 1636 (h.1046) Senesinde Mekke-i Mükerremede Vefât Etti.
ni’metullah Geylânî, Güzel Hasletleri Ve Vasıfları Kendisinde Toplamıştı. Çok Kerâmetleri Görüldü. 1605 Senesinde Mekke-i Mükerremeye Gitti. Birkaç Sene Mescid-i Haramdan Ayrılmadı. Bu Müddet İçerisinde Hiç Konuşmadı. Sonra, Şa’b-ı Amir Denilen Mahallede İkâmet Etti. Orada Evlendi. Mekke-i Mükerreme Ve Medîne-i Münevvereliler Arasında Sevilip Sayılırdı. Kerâmetlerini Ve İyi Hâllerini Gören Büyük Âlimler Onu Medhettiler. Allâme Ali Bin Ebû Bekr, Onu Öven Kasîde Yazdı.
ni’metullah Geylânî, aynât adlı Eserin Sâhibi Şeyh Ebû Bekr Bin Sâlim Ba’levî’den Tasavvuf Yolunu Ö?rendi. Başlangiçta Riyâzetle Meşgûl Oldu. Birkaç Ay, Bir Ma?arada Yalniz Başina Kaldi. Ma?aradan Çikti?i Zaman İlim Ve Mârifetler Konuşmaya Başladı. Çok Kerâmetleri Görüldü. Allâme İbrâhim Dehhân, Onun Kerâmetlerini Bir Eserde Toplamaya Başlamıştı. Fakat Bunu Kimseye Söylememişti. Bu Sırada Ni’metullah Geylânî, Allâme İbrâhim Dehhân'ın Yanına Gitti Ve; “ey İbrâhim! İnsanın Yağmur Damlalarını Sayması Mümkün Mü?” Diye Sordu. İbrâhim Dehhân; “hayır, Mümkün Değil” Dedi. Bunun Üzerine Ni’metullah Geylânî; “işte Bizim Kerâmetlerimiz De Böyledir” Buyurdu. O Zaman İbrâhim Dehhân Böyle Bir Eseri Hazırlamaktan Vazgeçti.
birgün Ni’metullah Geylânî, Makam Ve Mevkî Sâhibi Birisinin Yanına Gitmişti. Orada, Mekke-i Mükerreme Âlimlerinden Şeyh Ferrûh Da Bulunuyordu. Ni’metullah Geylânî İçeri Girince, Şeyh Ferrûh Derhal Ayağa Kalkıp Hürmette Bulundu. Makam Ve Mevkî Sâhibi Şahıs İse, Allahü Teâlânın Sevgili Kullarından Olan Bu Zâtı Küçümseyerek, Ona Karşı Gereken Saygı Ve Hürmeti Göstermedi. Ni’metullah Geylânî, O Kibirli Şahsın Yanından Ayrılınca, O Şahıs Humma Hastalığına Yakalandı. Bunun Üzerine O Şahıs Hatâsını Anlayarak, Şeyh Ferrûh’u, Ni'metullah Geylânî’ye Gönderdi. Onun Vâsıtasıyla Özür Dileyip Af Taleb Etti. O Zaman Ni’metullah Geylânî; “ondaki O Kibir Hâli Gidip Tevâzu Sâhibi Oluncaya Kadar, Üç Gün Humma Hastalığı Onda Devâm Edecek” Dedi. Nitekim, Humma Hastalığı Üç Gün Devâm Etti. Hummadan Dolayı Çok Perişân Oldu. Yaptığı İşten Dolayı Pişmân
oldu Ve Tövbe Etti. O Olaydan Sonra Herkese Karşı Tevâzu İle Davranmaya Başladı.
ni’metullah Geylânî, Devlet İleri Gelenlerinden Birisinin Yanına Gitti. Haksız Yere Cezâ Gören Bir Garibin Affedilmesini Taleb Etti. Fakat O Yetkili Onun Bu İsteğini Kabûl Etmedi. Oradan Çıkınca, Ni’metullah Geylânî; “o Bizim Bu İsteğimizi Kabûl Etmedi. Kendisi Yakın Zamanda Falanca Yerde Cezâsını Görür” Dedi. Çok Geçmeden, Mısır’dan Gelen Askerler, O Şahsı Ve Kardeşini Yakalayıp, Ni’metullah Geylânî Hazretlerinin Dediği Yerde Astılar.
bulunduğu Şehrin Vâlisi Birisine Kızıp; “bu Şehirde Durma Hemen Ayrıl” Diye Haber Gönderdi. Ayrılması İçin Sekiz Gün De Mühlet Vermişti. O Şahıs Da Ni’metullah Geylânî’ye Gelip Hâlini Arz Eyledi. Ni’metullah Geylânî Vâliye Haber Gönderip, O Şahsı Affetmesini İstedi. Fakat Vâli, Ni’metullah Geylânî’nin Bu İsteğini Kabûl Etmedi. Ni'metullah Geylânî Bir Müddet Sustuktan Sonra Vâlinin Şehirden Çıkarmak İstediği Zâta; “bu Şehirden Sen Çıkmayacaksın Fakat O Çıkacak.” Dedi. Vâli İki-üç Gün Sonra Görevden Alındı Ve Şehirden Çıkarıldı. Yerine Başkası Tâyin Edildi.
evliyânın Büyüklerinden Hasan Acîmî Şöyle Anlattı: “babam, Ni’metullah Geylânî’ye; “çocuklarımın Açlık Çekmesinden Korkuyorum” Dedi. Ni’metullah Geylânî De; “çocukların İnşâallah Açlık Çekmezler” Buyurdu. Elhamdülillah Sıkıntı Ve Meşakkat Olacak Bir Açlık Çekmedik.”
kerâmet Ve Menkîbeleri
sözümüzde Dururuz
orta Hâlli Tüccarlardan Birisi, Ni’metullah Geylânî’nin Giyecek Ve Benzeri İhtiyaçlarını Temin Ederdi. Ni’metullah Geylânî, Birgün O Tâcirin Yanına Giderek, Ne Kadar Borcu Biriktiğini Sordu. Tâcir, Elli Dirhem Borcu Olduğunu Söyledi. Ni’metullah Geylânî; “istersen, Sana O Elli Dirhemi Vereyim, İstersen O Elli Dirhemi Benden Alma, Biz De Buna Karşılık Sana, Elli Bin Dirhem Veririz” Dedi. Tüccar; “siz Bilirsiniz” Dedi. Ni’metullah Geylânî, Tâcire; “yalnız Elli Dirhemi Benden Almamak Husûsunda Gönlün Râzı Mı?” Dedi. Tâcir; “evet, Râzı” Dedi. Ni’metullah Geylânî; “o Zaman Git, Güvendiğin Birisi İle Bana Bu Elli Dirhemi Bağışlayıp Bağışlamayacağın Husûsunda İstişâre Et” Dedi. O Tüccar Da Gidip Halası İle İstişâre Etti. Halası Onu Çok Severdi. Halasına, Ni’metullah Geylânî’nin Söylediklerini Anlattı. Halası O Elli Dirhemi, Ni'metullah Geylânî'den Almamasını Tavsiye Etti. Sonra Tâcir, Ni’metullah Geylânî’nin Yanına Gelerek; “efendim, O Elli Dirhemi Gönül Rızâsı İle Size Bıraktım” Dedi. O Zaman Ni’metullah Geylânî Tâcire; “o Hâlde Git Biz Sana Vâdimizi Yerine Getiririz.” Dedi. Çok Geçmeden, Tâcir Çok Para Kazandı. Elli Bin Dirhemden Fazlasına Sâhip Oldu.
kaynaklar
1) Câmiu Kerâmât-il-evliyâ; C.2, S.277
2) Hulâsat-ül-eser; C.4, S.455
3) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi C.16, S.155