evliyânın Önde Gelenlerinden. İsmi Pîr Ahmed'dir. Erzincan'a Bağlı Tabih Adlı Köyde Doğdu. Babası Aslen Hemedanlıdır. Erzincan'a Gelip O Civarda Pîr Muhammed Erzincânî Hazretlerinin Akrabâsı Bir Hanımla Evlenmiş Ve Orada İkâmet Etmişti. 1465 (h.870) Târihinde Erzincan'da Vefât Etti. Kabr-i Şerîfleri Erzincan'da, Doğum Yerleri Olan Tabih Köyündedir.
pîr Ahmed Daha Küçük İken Babası Onu Şeyh Muhammed Erzincânî Hazretlerine Götürdü Ve Hizmet Etmesi İçin Yanına Verdi. Pîr Ahmed, Evliyâ Âilesine Hizmetle Büyüdü. İlim Ve Edeb Öğrendi. Kur'ân-ı Kerîmi Ezberleyip, Hâfız Oldu. Genç Yaşta Muhammed Erzincânî Hazretlerinden İcâzet, Diploma Almakla Şereflendi. Erzincan Civârında Hak Yolun Bilgilerini Anlatıp Öğretmekle Meşgûl Oldu.
pîr Ahmed Hazretleri, İlim, Edep Ve Güzel Ahlâkı İle Meşhûr Oldu. Tüccar Olan Babasının Vefâtıyla Kendisine Çok Mal Kalmıştı. O Bunları Hep Hayır İşlerinde Harcadı. O Civarda Câmiler Ve Dergâhlar Yaptırdı. Yaptırdığı Câmiler Yanında Hep Su Çıkmıştır. Pîr Ahmed Hazretleri Ömrünü İbâdetle Geçirdi.
pîr Ahmed'i, Hocası Muhammed Erzincânî Hazretleri Çok Severdi.sultan Fâtih İle Uzun Hasan Arasında Yapılan Muhârebeden Sonra Sulh İçin Uzun Hasan, Fâtih Sultan Mehmed Hana Onu Aracı Olarak Gönderdi. Pîr Ahmed, Sultan Fâtih'e Geldiğinde Huzûrunda Kur'ân-ı Kerîmden Bâzı Âyet-i Kerîmeleri Okuyup, Okuduğu Yerlerin Tefsîrini Yapmıştı. Fâtih Sultan Mehmed Han Bunun Üzerine Memnuniyetini Bildirip, Uzun Hasan İle Sulha Râzı Oldu. Pîr Ahmed'e İltifat Edip; "lutfedip İstanbul'da İkâmet Etmeniz Mümkün Olmaz Mı?" Diyerek İstanbul'a Dâvet Etti.pîr Ahmed Sonraları Bir Ara İstanbul'a Gelip Ayasofya'da Vâz Ü Nasîhatlerde Bulunup Fâtih İle Sohbet Ettiler. Daha Sonra Da Memleketleri Olan Erzincan'a Döndüler.
kaynaklar
1) Lemezât, Süleymâniye Kütüphânesi, Hacı Mahmûd Kısmı, No: 4536, V.137