Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi
Şeyh Alâeddîn Rûşenî
  30 Mart 2018 Cuma , 23:30
Evliyalar, Alfabetik Evliyalar Listesi; Türkiye evliyaları, Karaman evliyaları, Şeyh Alâeddîn Rûşenî

evliyânın Büyüklerinden. İsmi Alâeddîn'dir. Ömer Rûşenî Hazretlerinin Büyük Kardeşidir. Tire Yakınında Güzelhisar Köylerinden Rûşenî Köyünde Doğdu. Doğum Târihi Bilinmemektedir. 1462 (h.867) Senesinde Karaman'da Vefât Etti. Kendilerine Âit Dergâhın Bahçesine Defnedildi.

şeyh Alâeddîn, Doğduğu Köyde Büyüdü. Karamanoğlu Karışıklığında Şirvan'a Gidip, Orada Seyyid Yahyâ Hazretlerine Talebe Olmakla Şereflendi. Kısa Zamanda Velîlik Makamlarına Yükseldi. Hocasının Emriyle Anadolu'ya Döndü. Oradan Rumeli'ye Geçti. Edirne'de Sultan Fâtih Muhammed Han İle Görüştü. Sultan Fâtih Ve Vezirleri Ona Talebe Oldular. Daha Sonra Sultan Muhammed Han Edirne'de Tunca Kenarında Şeyh Alâeddîn Hazretleri İçin Bir Dergâh Yaptırdı. Rumeli Halkını İrşâd Edip Hak Yolun Bilgilerini Öğretmesini İstedi. Şeyh Alâeddîn Hazretleri Bir Zaman Burada Kaldıktan Sonra Memleketi Olan Tire'ye Geldi Ve Karaman Vilâyetine Gitti. Larende'de İrşâd İle Meşgûl Oldu. Dergâh Ve Mescidler Binâ Ettirdi. Sohbetleri Çok Tatlıydı.

şeyh Alâeddîn Hazretleri Bir Ara Bursa'ya Geldi.tesirli Sohbetleriyle İnsanlara Hak Yolu Gösterdi. Çok Kimseler Kendisine Talebe Olmakla Şereflendi. O Sırada Kaplıca Medresesi Müderrisi Molla Arap, Şeyh Alâeddîn Hazretlerinin Büyüklüğünü Anlayamamış, Üstelik Sû-i Zanda Bulunmuştu. Bir Gün Bir Mecliste Şeyh Alâeddîn Hazretleri İle Bir Araya Geldi.aynı Sû-i Zan Hâli İçindeydi. Şeyh Alâeddîn Hazretleri Bir Ara Molla Arab'ın Yanına Yaklaşıp Kulağına; "yâ Allah!" Diye Seslendi. Alâeddîn Hazretleri Kimin Yüzüne Baksa Veya Kulağına Bir Şey Fısıldasa, O Kişi Allah Aşkıyla Kendinden Geçerdi. Molla Arab'ın Da Hâli Öyle Oldu Ve Yere Düştü. Daha Sonra Kendine Geldiğinde Hatâsını Anlayıp, Şeyh Alâeddîn Hazretlerinden Özür Diledi.sonra Da Ona Talebe Oldu. Pekçok Kimse Molla Arab'ın Bu Hâlini Görüp Tövbe Ettiler Ve Hak Yola Girdiler.

 

kaynaklar

1) Lemezât, Üniversite Kütüphânesi, No: 189, V.148

Yorumlar
Kod: 3ZR6Z