gaziantep Velîlerinden. İsmi Ebûbekr Olup, Babasınınki Mehmed'dir. Maraş'ta Doğdu. Doğum Târihi Belli Değildir. İlk Tahsîlini Doğduğu Yerde Yaptı. Daha Sonra tefsîr-i Tıbyân müellifi Mehmed Ve Dârendeli Hamza Efendinin Derslerine Devâm Etti. Şeyh Abdülganî Nablüsî'den Hadîs, Tefsîr Ve Tasavvuf İlmi Öğrendi Ve İcâzet Aldı. Tahsîlini Tamamladıktan Sonra Memleketine Döndü Ve Talebe Yetiştirmeye Başladı.
bir Gün Talebelerinden Biri; "efendim Dersinize Hızır Aleyhisselâm Geliyor." Deyince, Saçaklı; "geliyor Da Bana Niçin Görünmüyor." Diye Sordu. Ertesi Gün Talebe Hızır Aleyhisselâma; "hocam Sizi Niçin Göremiyor?" Diye Sorunca, O Da; "hocanda Daha Dünyâ Muhabbeti Var. Süslü Sarık Takıyor." Buyurdu. Bunun Üzerine, Eskiden Dokumalardan Kesilen Saçakların Birkaç Tânesini Birleştirerek Sarık Yerine Başına Doladı. Allahü Teâlâya Dünyâ Sevgisini Kalbinden Çıkarması İçin Yalvardı. Bir Süre Sonra Hızır Aleyhisselâm İle Devamlı Görüşmeye Başladı. Başındaki Saçaklardan Dolayı "saçaklı" Diye Meşhur Oldu.
şeyh Saçaklı'nın Zamânında Maraş Müftülüğü Boşaldı. Bu Görev Şeyh Saçaklı'ya Teklif Edildi. Düşünmek Üzere Birkaç Gün Müddet İstedi.mühlet Sonunda Bu Teklifi Kabûl Etmedi Ve Sebebini Şöyle Anlattı: "pınar Başına Gittim. Akan Suya Danıştım. Bana Dedi Ki: "kaynaktan Çıktığım Zaman Herkes Beni İçiyor, İğrenmeden Kullanıyor. Fakat Şehre Girip Çıktıktan Sonra Kirleniyorum. Kimse Bana El Sürmez Oluyor. Müftü Olursan Sen De Bana Dönersin." Dedi. Bu Sebeple Ben De Müftü Olursam Şehirde Herkesle Temas Edeceğim, Âkibetim Suya Dönecek."
şeyh Saçaklı Antep İlemaraş Arasındaki Bir Yolculuğu Sırasında 1732 (h.1145) Senesinde Vefât Etti. Her İki Şehir Halkı Arasında Cenâzenin Kendi Şehirlerine Defnedilmesi Husûsunda İhtilaf Çıktı. İşin Uzamaması İçin Bir Hakem Tâyin Edildi. Hakem; "cenâze Hangi Şehre Yakınsa Oraya Defnedilmesi Uygundur." Deyince, Cenâzenin Her İki Şehre Olan Uzaklığı Ölçüldü. Antep'e Daha Yakın Olduğu Anlaşılınca, Antep Mezarlığına Defnedildi. Türbesi Bugün Evler Arasında Kalmıştır. İbâdethânesi Olarak Bilinen Yer, Aynî Bedreddîn Caddesi 29 Numaralı Evin İçinde Bulunmaktadır.
1) Osmanlı Müellifleri; C.1, S.325
2) Maraş Târihi (besim Atalay); S.129
3) Hediyyet-ül-ârifîn; C.2, S.122
4) Gaziantep Evliyâları (c.câhit Güzelbey); S.77