anadolu’da Yetişen Büyük Velîlerden. 1848 (h.1264) Senesinde, Bingöl’ün Karlıova İlçesine Bağlı Hacılar Köyünde Doğdu. Babası, O Yörede Sevilen Âlim Ve Fâzıl Bir Zât Olan Molla Mahmûd Efendidir. Âilesi On Yedinci Asırda Bağdat Civârından Gelip Hacılar Köyüne Yerleşmiştir. Dedelerinin Hepsi Âlim Olup, Ömürlerini İnsanlara Doğru Yolu Anlatmakla Geçirmişlerdir.
ahmed Efendi, Tahsîl Çağı Gelince, Çeşitli Medreselerde İlim Öğrendi. Sonra Şeyh Ali Palevî Ve Abdullah-ı Melekânî’nin Derslerini Tâkib Etti. Tasavvufta İlerlemek İçin Seyyid Sıbgatullah Arvâsî’nin Dergâhına Giderek Teslim Oldu. Burada Seyyid Sıbgatullah Arvâsî’nin En Büyük Halîfelerinden Olan Şeyh Abdurrahmân-ı Tâgî İle Tanıştı. Sıbgatullah Arvâsî’nin Vefâtından Sonra Yerine Geçen Abdurrahmân-ı Tâgî’ye Bağlandı. Onun Sohbetlerinde Kemâle Gelerek, İcâzet Aldı. Abdurrahmân Tâgî, İnsanlara Allahü Teâlânın Emir Ve Yasaklarını Öğretmesi İçin Ahmed Efendiyi Erzurum’a Gönderdi.
erzurum’a Giden Ahmed Efendi, Sultanmelik Mahallesinde Yerleşti. Yaz Aylarında Erzurum’a Yakın Olan Taşkesen Köyünde İkâmet Edip, Burada İnsanlara Doğru Yolu Anlatırdı. Bu Yüzden Taşkesânî Veya Erzurumlular Arasında Taşkesenli Şeyh Ahmed Efendi Olarak Meşhûr Oldu. Erzurum Civârında Çok Talebe Yetiştirdi.
hocası Abdurrahmân Tâgî'nin Vefâtını Duyan Ahmed Efendi, Hemen Bitlis’e Giderek, Hocasının Mezarını Ziyâret Etti Ve Ağlayarak Şu Mânâya Gelen Beytleri Söyledi: “evimin Uzaklığından Dolayı Size Geç Geliyorum. Bana İyilikle İmdâd Eyleyin. Fakir Ve Katıksız Olarak Kapınızda Durmuş Eşiğinize Yüz Sürmekteyim. Tarafınızdan Ricâm Ve Kanaâtim O Ki, İrşâd İçin Gelenleri Reddetmeyiniz. Rahmet Bulutları Eksilmesin Türbenizin Üstünde Mağfiret Yağmurları Yağdırsınlar Ey Hayırlı Üstâd! Ben Ahmed’im, Kapınızda Bir Köpeğim. Uzak Da Olsa Yerim, İmdâdınızı Yakından İsterim.
ahmed Efendi Görüşmediği Halde Sultan Abdülhamîd Han Tarafından Tanınmakta Olduğu Bilinmektedir. Erzurum Pasinler’in Tuylar Köyünden Bir Zât, Sultan Abdülhamîd Hanın İkâmet Ettiği Yıldız Sarayında Diğer Bir Arkadaşı İle Birlikte Nöbet Tutmakta İken, Sultan Bir Ara Balkona Çıktı Ve Askerleri Yanına Çağırdı. Balkonun Yanına Gittiklerinde, Sultan Diğer Nöbetçiye Hiçbir Şey Sormadan Bir Miktar Para Vererek Hamama Gitmesini Söyledi. Sonra Bu Askerin Gusletme İmkânı Bulamadan Nöbete Geldiği Anlaşıldı. Erzurumluya Dönerek; “siz Tarîkat Ehlisiniz. Hocanız Kimdir?” Diye Sordu. Erzurumlu Asker De; “taşkesenli Şeyh Ahmed Efendi.” Cevâbını Verince; “evet O Zâtla Tanışıyoruz.” Diyerek İçeri Girdi. Biraz Sonra Da Elinde Bir Kur’ân-ı Kerîm İle Geri Gelerek Erzurumlu Askere; “bu Kur’ân-ı Kerîmi Hocan Olan Kardeşime Verirsen Memnun Olurum.” Dedi. Erzurumlu, Memleketine Döndüğünde Ahmed Efendinin Huzûruna Gitti. Ahmed Efendi Onu Görünce; “emânetimi Getirdin Mi?” Diye Sordu. O Zât Da, Sultanın Verdiği Kur’ân-ı Kerîmi Hemen Hocasına Teslim Etti. Bu Kur’ân-ı Kerîm Hâlen Âile Kütüphânesinde Muhâfaza Edilmektedir.
erzurum Ve Çevresinde Maddî Ve Mânevî İlimlerle Büyük Hizmetlerde Bulunan Taşkesenli Ahmed Efendi, 1909 (h.1327) Senesi Mart Ayının Yirmi Dördünde 61 Yaşında İken Vefât Etti. Kalabalık Bir Cemâat İle Kılınan Namazdan Sonra Taşkesenli Câmii Bahçesine Defnedildi. Daha Sonra Sevenleri Tarafından Üzerine Türbe Yaptırıldı.