yozgat'ta Yetişen Velîlerden. Yozgat'ta Doğmuştur. Babası Eşraftan Süleyman Efendidir. Yaklaşık 1774 (h. 1188) Târihinde Doğdu. 1897 (h.1314)de 123 Yaşında Vefât Etti.
ilk Tahsilini O Zamanki Medreselerde Yapmış Ve Arabî, Farisî Lisanlarını Da Öğrendikten Sonra Kendisinde Bir Tasavvuf Aşkı Belirmiştir. O Zamanlarda Pîr-i Sanî Lakabını Alan Çankırı'nın Çerkeş Kasabasındaki Halvetî Tarîkatı Şeyhi Mehmed Mustafa Hazretlerine İntisâb Ederek Dergâhda Bir Süre Hizmet Etmiş Ve Tarikatta Hilâfet Almıştır.
şeyh Efendi İcazetini Verdikten Sonra Seyahatle Vazifelendirdi. Ahmed Efendi "terkiya" Mahlasını Alarak Seyahatlerine Başladı. Şiirlerinde De Bu Mahlası Kullanmıştır. Mısır, Suriye Ve ırak'ı Dolaşarak Hindistan'a Kadar Gittiği Rivâyet Olunmuştur. Bağdat'ta Abdülkâdir Geylânî Hazretlerinin Dergâhında Bir Müddet Kaldı. Seyahatleri Sırasında Birçok Zevâtla Görüştü. İki Defa Hicaz'a Gidip Döndü. Üçüncü Haccını Da Yaya Olarak Üç Yılda Tamamladı.
yaşı Altmışa Yaklaşmış Olduğu Hâlde İstanbul'a Geldi Ve Sivas Vâlisi İken Kendisine İntisab Eden, Zamanın Maârif Nâzırı (milli Eğitim Bakanı) Münib Paşada Misâfir Kaldı. İstanbul'da Kaldığı Müddetçe Münib Paşa Vâsıtası İle Padişah Abdülmecid Han İle De Görüşmüşlerdir. İstanbul'dan Ayrılacağı Zaman Veda Ziyâretinde Sultan Beşinci Murad'ın Annesi Şevkefzâ Hanımefendi Kendisine Yozgat'ta Câmi Ve Tekke Yaptırması İçin 1500 Altın Hediye Etmiş İse De Şeyh Efendi Kabul Etmiyerek İstanbul'dan Ayrılmıştır. Kastamonu'da Şeyh Şâbân-ı Velî Hazretlerinin Türbesini Ve Çerkeş'te De Şeyh Mehmed Mustafa Hazretlerini Ziyâret Ettikten Sonra Yozgat'a 1834 (h.1250) Târihinde Döndü. Şevkefzâ Hanım Mezkur Parayı Yozgat Vâlisi Vâsıtasıyla Gönderdi. Ahmed Efendi De Câmi, Çeşme Ve Dergâhını 1836 (h. 1252) Târihinde Yaptırdı.
şeyh Hacı Ahmed Efendi 1897 (h.1252) Yılında 123 Yaşında Yozgat'ta Vefât Etmiş Olup, Câmisinin Yanındaki Türbesine Defnedilmiştir. Cenâzesine O Kadar Gelen Olmuştur Ki Namazının Kılındığı Çapanoğlu'nun Büyük Câmisinden Kendi Câmisine Kadar Ancak Elden Ele Verilerek Götürülebilmiştir.
hacı Ahmed Efendinin Beş Oğlu Olmuştur. Gerek Vefatından Sonra Ve Gerekse Birinci Dünyâ Savaşında Kitapları Ve Seyahatnamesi Oğulları Tarafından Taksim Edilmiş Olmalı Divanından Başka Diğer Eserleri Bulunamamıştır.
hacı Ahmed Efendinin Bir Şiiri
ezelden Ben Aşkla Yana Geldim
cemalin Şemine Pervâne Geldim
içüb Vahdet Şerâbından
aşkla Ben Mestâne Geldim
arayı Arayı Mürşidim Buldum
dergâhına Yüzlerim Sürdüm
rızay-ı İlâhîyi Mürşidimde Buldum
hak'la Ezel Devrâna Geldim
yavaş Yavaş Basar İdib
incinmesün Karıncalar
basdığım Hem Taş İdi
hak'dan Ezel İhsâna Geldim.